top of page
Search
  • Writer's picturebandssquad

Συνέντευξη με τις "Κούπες".

Εγκαινιάζοντας την στήλη των συνεντεύξεων μας, συναντήσαμε την Αθηνά Δέλλιου και τον Μπάμπη Στεφανίδη, μέλη του Καστοριανού συγκροτήματος ''Κούπες''. Μιλήσαμε για την καραντίνα, τα πλάνα του συγκροτήματος που μπήκαν στον 'πάγο', αλλά και τα πλάνα που έρχονται.




Γεια σας παιδιά, νομίζω είναι η πρώτη σας συνέντευξη μετά την καραντίνα. Ξεκουραστήκατε?


Αθηνά: Η καραντίνα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά νομίζω ήταν ευκαιρία να αναλογιστούμε πολλά πράγματα τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το κοινωνικό περιβάλλον και την αλληλεπίδρασή μας με αυτό.



Υπήρξαν στιγμές που σας φόβισε κάτι από τότε που ξεκίνησε η φάση με τον κορωνοιό? Στιγμές που θεωρήσατε ότι τα πράγματα τελικά είναι πιο σοβαρά?


Αθηνά: Σε πρώτο πλάνο πάντα υπήρχαν τα υγειονομικά ζητήματα και ο φόβος για εμάς, τους αγαπημένους μας, αλλά και για τον κάθε συνάνθρωπο. Σε δεύτερο επίπεδο ίσως οι ψυχολογικοί παράγοντες οι οποίοι επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Η απομόνωση είναι δίκοπο μαχαίρι και υπάρχουν άνθρωποι που την βιώνουν πιο δύσκολα από κάποιους άλλους, ζήτημα το οποίο δεν τονίστηκε αρκετά.



Η μπάντα σε τι βαθμό επηρεάστηκε? Ειδικά αφού συνειδητοποιήσατε ότι για αρκετό καιρό δεν θα μπορέσετε να κάνετε ζωντανές εμφανίσεις.


Αθηνά: Γενικά η "ανάσα" της μπάντας είναι τα live. Η αλληλεπίδραση με το κοινό συνιστά μια επιβεβαίωση ότι το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μας έχει ανταπόκριση. Και αν καταφέρουμε να ξυπνήσουμε όμορφα συναισθήματα ακόμη και σε έναν ακροατή, αυτό είναι αρκετό για μας. Επομένως αναπόφευκτα η ακύρωση των διοργανώσεων και των φεστιβάλ για το καλοκαίρι άλλαξε κάποια σχέδιά μας. Ωστόσο είναι σημαντικό όλοι να θυσιάσουμε κάτι απέναντι σε αυτή τη πανδημία, προκειμένου να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Ευτυχώς πλέον αρκετό μέρος της δουλειάς μας τόσο αναφορικά με την προώθηση όσο και με τη δημιουργία, γίνεται μέσω του διαδικτύου και των social media. Επομένως η παρουσία μας θα συνεχίσει να είναι δυναμική εκεί. Εν μέσω καραντίνας ανεβάσαμε και ένα cover το οποίο έγινε εξ αποστάσεως. Μπορείτε να βρείτε το cover στο YouTube ‘Κούπες - Μιλώ για σένα’




Εκτός από τις LIVE εμφανίσεις, ποια άλλα σχέδια σας ‘φρέναραν’?


Αθηνά: Πέρα από τα live ήμασταν έτοιμοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο να παρουσιάσουμε το νέο μας άλμπουμ. Αποτελεί το δεύτερο άλμπουμ μας το οποίο προσθέτει ακόμη πιο παραδοσιακές πινελιές στο ύφος της μπαντας με την προσθήκη κλαρίνου και γκάιντας. Συνιστά μια εξέλιξη του ήχου μας την οποία ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε στο κοινό. Η καραντίνα μας άλλαξε λίγο τα σχέδια και πλέον η παρουσίαση θα γίνει κατά κύριο λόγο μέσω social media. Αυτό αποτελεί μια νέα πρόκληση η οποία όμως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος μας να ακουστεί και σε ένα ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα γεγονός που μας χαροποιεί.



Σαν άτομα, ξεχωριστά, πως περνούσατε την ώρα σας? Μουσική, σειρές, βιβλία?


Αθηνά: Ο καθένας μας είχε διαφορετικές ασχολίες μέσα στη καραντίνα. Άσκηση , διάβασμα, δημιουργία, χρόνο με αγαπημένα μας πρόσωπα και πολλή μουσική είναι αυτά που κατά κύριο λόγο επικράτησαν. Ήταν η πρώτη φορά που όντως είχαμε χρόνο να αναλογιστούμε τι πραγματικά επιθυμούσαμε να κάνουμε και το κάναμε.



Θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να επιστρέψει η κανονικότητα στον κλάδο της μουσικής στην Ελλάδα?


Μπάμπης: Θα’ναι λίγο δύσκολο να επιστρέψει η κανονικότητα γενικά στα πάντα.Ίσως χρειαστεί τώρα ακόμα περισσότερο κουράγιο και αντοχές απο πριν. Στη μουσική η κανονικότητα θα αργήσει να έρθει, όμως η δύναμή της είναι τόσο μεγάλη, που η ίδια θα μας δείξει τον δρόμο κάποια στιγμή. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μουσική.



Τι πιστεύετε ότι θα σας δυσκολέψει στην επάνοδο σας στις LIVE εμφανίσεις?


Μπάμπης: Δεν πιστεύουμε ότι θα μας δυσκολέψει κάτι ιδιαίτερα, γιατί πέρα από την παύση ενός μηνός περίπου, οι πρόβες της μπάντας δε σταμάτησαν ποτέ. Πάντως ανυπομονούμε να ανεβούμε στη σκηνή!



Πως πιστεύετε ότι θα ανταποκριθεί γενικά ο κόσμος στην επάνοδο στις συναυλίες? Θα τον επηρεάσουν τα μέτρα που σίγουρα θα υπάρχουν?


Μπάμπης: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε σε κάποια δεδομένα.Έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε και σ’αυτό. Δυσκολίες θα υπάρξουν σίγουρα, αλλά πιστεύω πως έστω για λίγο καιρό, θα’μαστε αναγκασμένοι να υπακούσουμε σε κάποιους κανόνες, ελπίζοντας πως δε θα κρατήσει για πολύ. Και πιο σύντομα απ'ότι τελικώς πιστεύουμε, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.



Κατά την διάρκεια της καραντίνας είδαμε ότι δημοσιεύσατε υλικό του επερχόμενου δίσκου. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε?


Μπάμπης: Ο νέος μας δίσκος θα έχει επιτέλους τα πνευστά που εδώ και καιρό επιθυμούσαμε να ντύσουν τα κομμάτια μας. Κάτι που θέλαμε να κάνουμε και σε τραγούδια του πρώτου άλμπουμ αλλά για διάφορους λόγους δεν ήταν εφικτό. Πολλές παραδοσιακές πινελιές από πνευστά, βαριές κιθάρες και όπως πάντα μελωδικές γραμμές στη φωνή που ακροβατούν ανάμεσα στο ποπ το ροκ και την παράδοση, ένα πάντρεμα που μας ιντριγκάρει. Θα υπάρχουν και δύο συμμετοχές αγαπημένων καλλιτεχνών για τις οποίες είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες.




Η στροφή στον πιο παραδοσιακό ήχο αλλά με την δική σας προσέγγιση, έχει την ανταπόκριση που σας ικανοποιεί?


Μπάμπης: Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κάνουμε κάτι για να υπάρξει ανταπόκριση. Μας βγήκαν κομμάτια που απλά θέλαμε να έχουν και στοιχεία ίσως πιο ηπειρώτικα. Οι ρίζες μας έρχονται κατα καιρούς και σκαλίζουν το μέσα σου. Είναι πάντα εκεί και ποτέ δεν ξέρεις πώς και πότε θα σε πλησιάσουν. Εμείς απλά εκφράζουμε αυτό που βγαίνει από μέσα μας. Αν είναι αυτό που κάνουμε να εκφράζει και άλλο κόσμο, είναι ό,τι καλύτερο για μας.



Θα δούμε και άλλα ‘πειράματα’ ή έχετε καταλήξει στον ήχο σας?


Μπάμπης: Φυσικά και θα δείτε. Δεν μας αρέσουν δίσκοι που να έχουν ακριβώς το ίδιο ύφος. Αγαπάμε τον πειραματισμό γιατί πιστεύω πως η ίδια η μουσική σε καλεί να πειραματιστείς απ’τη στιγμή που είναι ατελείωτη. Όταν κάτι ανήκει στο άπειρο και δεν έχει τέλος, δεν μπορείς να το κρατάς στάσιμο και να το αφήνεις ίδιο. Ήδη στο μυαλό μου γυρνάνε ιδέες για το ύφος του επόμενου άλμπουμ.





Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε τι θα θέλατε να έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν θα ακούει την λέξη ΚΟΥΠΕΣ σε 10 χρόνια από τώρα.


Μπάμπης & Αθηνά: Μια μπάντα που γράφει ωραία τραγούδια κι έχει ακόμα πολλά να δώσει. Ένα χαμόγελο είναι αρκετό.




Περισσότερα για τις "Κούπες": Facebook YouTube Instagram




Επιμέλεια Ιωάννα Κ.



159 views0 comments
bottom of page